واضح ترین تصویر زمینی از قمرهای یخی مشتری ثبت شد
به گزارش وبلاگ همه خوبا، دانشمندان با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا، واضح ترین تصویر زمینی را از اروپا و گانیمد، قمرهای یخی مشتری ثبت کردند.
به زودی فضاپیماهای بیشتری از قمرهای یخی مشتری، اروپا و گانیمد بازدید خواهند کرد تا اسرار آن ها را فاش نمایند. اما دانشمندان تا آن موقع همچنان چشم های خود را به این دو قمر دوخته اند.
در حالی که اکنون هم فضاپیمای جونو (Juno) با پرواز اطراف مشتری اطلاعات ارزشمندی از این دو قمر مخابره می نماید، اما تلسکوپ های زمینی هم از راه دور به رصد مشغولند. اکنون، اخترشناسان واضح ترین نماهایی را که تا کنون از نگاه زمین از این قمرهای مشتری گرفته شده است، منتشر نموده اند که بینش تازه ای در خصوص ترکیب شیمیایی آن ها آشکار می نماید.
رصد کوچک ترین قمر گالیله ای مشتری، اروپا (Europa) نشان می دهد که این دنیا یخی تقریبا هم مقدار قمر زمین، پوشیده از یخ آب به همراه بعضی آلاینده های خارجی غیر یخی است که بعضی از آن احتمالا به وسیله قمر همسایه یعنی آیو (Io) تنها مکان شناخته شده فرازمینی با آتشفشان های فعال، به بیرون پرتاب شده اند.
الیور کینگ (Oliver King) از دانشکده فیزیک دانشگاه لستر و نویسنده اصلی این مطالعه که در نشریه علوم سیاره ای Planetary Science Journal منتشر شده است، درباره تصاویر تازه گفت: ما توزیع مواد مختلف روی سطح، از جمله یخ زدگی سولفوریک اسید را که عمدتا در سمتی از قمر اروپا که در معرض بمباران شدید گازهای اطراف مشتری واقع شده است یافت می گردد، ترسیم کردیم.
او اضافه نمود: مدل سازی نشان داد که نمک های گوناگونی می توانند روی سطح وجود داشته باشند، اما طیف سنجی فروسرخ معمولا به تنهایی قادر به شناسایی نوع نمک ها نیست.
مشاهدات قمر گانیمد (Ganymede) هم نشان می دهد که چگونه می توان عوارض سطحی این قمر را به دو دسته شامل عوارض سطحی جوان غنی از آب و ویژگی های سطحی قدیمی با ترکیبات ناشناخته تقسیم کرد. بعلاوه انتظار می رود که نمک ها سطح این دنیای یخی را پر نموده باشند.
این قمرهای یخی مشتری در طیف فروسرخ و با استفاده از ابزار اِسفر (SPHERE) تلسکوپ بسیار بزرگ (ESO) رصدخانه جنوبی اروپا واقع در شیلی تصویربرداری شدند.
کینگ در این باره گفت: این ابزار به ما امکان داده است تا نقشه برداری دقیقی از اروپا و گانیمد انجام دهیم و ویژگی هایی را روی سطوح آن ها با عرض کمتر از 150 کیلومتر مشاهده کنیم؛ در حالی که همه در فاصله های بیش از 600 میلیون کیلومتر از زمین قرار دارند. نقشه برداری با چنین دقتی پیش از این تنها با فرستادن فضاپیما به سوی مشتری امکان پذیر بود.
گانیمد تنها قمر شناخته شده دارای میدان مغناطیسی است و بدین ترتیب شفق های قطبی یا نوارهای درخشان گاز هم می توانند اطراف قطب های این قمر شکل بگیرند.
پروفسور لی فلچر (Leigh Fletcher) نویسنده ارشد این مطالعه روی گانیمد اکنون درگیر دو مأموریتی است که این قمرها را کاوش خواهند کرد: کاوشگر قمرهای یخی مشتری (JUICE) و مأموریت اروپا کلیپر (Europa Clipper) ناسا.
او درباره اهمیت مطالعه اخیر که در نشریه تحقیقات ژئوفیزیک: سیارات (Journal of Geophysical Research: Planets) پذیرفته شده است، اعلام کرد: این مشاهدات زمینی اشتیاق را برای کاوش های آینده ما در قمرهای مشتری افزایش می دهد.
عکس کاور: اروپا و گانیمد از نگاه تلسکوپ بسیار بزرگ اروپایی
Credit: ESO/King & Fletcher
منبع: IFL Science
منبع: دیجیکالا مگ